Question
from Pride and Prejudice
by Jane Austen
In this scene, Elizabeth has rejected Darcy’s proposal of marriage has given her opinion of him, and the following is his response to her.
"And this," cried Darcy, as he walked with quick steps across the room, "is your opinion of me! This is the estimation in which you hold me! I thank you for explaining it so fully. My faults, according to this calculation, are heavy indeed! But perhaps," added he, stopping in his walk, and turning towards her, "these offences might have been overlooked, had not your pride been hurt by my honest confession of the scruples that had long prevented my forming any serious design. These bitter accusations might have been suppressed, had I with greater policy concealed my struggles, and flattered you into the belief of my being impelled by unqualified, unalloyed inclination; by reason, by reflection, by every thing. But disguise of every sort is my abhorrence. Nor am I ashamed of the feelings I related. They were natural and just. Could you expect me to rejoice in the inferiority of your connections? To congratulate myself on the hope of relations, whose condition in life is so decidedly beneath my own?"
10
Select ALL the correct answers.
Which two details in the passage support the idea that Darcy is also prejudiced against Elizabeth?
“Flattered you into the belief of my being impelled by unqualified, unalloyed inclination”
“But disguise of every sort is my abhorrence”
“This is the estimation in which you hold me”
“The inferiority of your connections”
“Whose condition in life is so decidedly beneath my own”
by Jane Austen
In this scene, Elizabeth has rejected Darcy’s proposal of marriage has given her opinion of him, and the following is his response to her.
"And this," cried Darcy, as he walked with quick steps across the room, "is your opinion of me! This is the estimation in which you hold me! I thank you for explaining it so fully. My faults, according to this calculation, are heavy indeed! But perhaps," added he, stopping in his walk, and turning towards her, "these offences might have been overlooked, had not your pride been hurt by my honest confession of the scruples that had long prevented my forming any serious design. These bitter accusations might have been suppressed, had I with greater policy concealed my struggles, and flattered you into the belief of my being impelled by unqualified, unalloyed inclination; by reason, by reflection, by every thing. But disguise of every sort is my abhorrence. Nor am I ashamed of the feelings I related. They were natural and just. Could you expect me to rejoice in the inferiority of your connections? To congratulate myself on the hope of relations, whose condition in life is so decidedly beneath my own?"
10
Select ALL the correct answers.
Which two details in the passage support the idea that Darcy is also prejudiced against Elizabeth?
“Flattered you into the belief of my being impelled by unqualified, unalloyed inclination”
“But disguise of every sort is my abhorrence”
“This is the estimation in which you hold me”
“The inferiority of your connections”
“Whose condition in life is so decidedly beneath my own”
Answers
GPT-4o mini
The two details in the passage that support the idea that Darcy is also prejudiced against Elizabeth are:
1. **“The inferiority of your connections”**
2. **“Whose condition in life is so decidedly beneath my own”**
These phrases indicate Darcy's views on Elizabeth's social standing and connections, reflecting a certain prejudice in how he perceives her and her family compared to his own.
1. **“The inferiority of your connections”**
2. **“Whose condition in life is so decidedly beneath my own”**
These phrases indicate Darcy's views on Elizabeth's social standing and connections, reflecting a certain prejudice in how he perceives her and her family compared to his own.